2009. október 19., hétfő

Könyveket kaptam...Ez itt egészen más dimenziókban jelentkezik, mint otthon. Ez itt ünnep, annál is inkább, mert mindkét mű különleges és fontos.
Az első gyönyörűséges darab, ázsiai aranymaszkokat mutat be, izgalmas tanulmányokkal megspékelve. Nagyon érdekes a maszkok kultúrtörténeti szerepét bemutató írás, amelyben Szibériától Indián át Indonéziáig, Kínától Koreáig, Afrikától Óceániáig, Mexikótól Dél-Amerikáig utazunk a történelemben, természetesen eljutva Európába is, például a busóhoz. Hiedelmek, rítusok, vallási szimbólumok, színházi kellékek - a maszk egy egész világ. Fantasztikus formák, nemes anyagok, különleges technikák jelennek meg a fotókon. Több fejezet foglalkozik a tárgyak anyagának feltárásával, röntgenezésével és betekintést kapunk a maszkok készítésének titkaiba is.
A másik mű nyelvkönyv - és még sok minden más. A francia orvos és khmer asszisztense készítette könyv nagyobbik része a khmer nyelvet ismerteti meg a francia ajkú tanulóval, az igazán érdekes fejezetek a mű végén találhatóak. Itt a helyi szokásokról és hiedelmekről, a nép mentalitásáról, a nőkről, a családról, a halálról, a történelemről gyártottak nagyon tanulságos összefoglalókat - ezekkel folyamatosan fogtok találkozni a blogban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése