2010. április 1., csütörtök

Elottem Ho bacsi (igy, marmint a helyi nyelven) szobra, mogotte a Varoshaza, mogottuk magaslik a HSBC bank szekhaza, balra a Rex hotel, jobbra egy meglehetosen lerobbant epulet turisztikai informacios irodaval, mogottem a az egyik mobilszolgaltato hatalmas, voros reklamja. Ez a kep sok mindent elmond errol az orszagrol, amelyrol persze semmit sem tudok, de egy-ket dolgot sejtek. De idetartozik az is, hogy delelott egy olyan, egyebkent teljesen normalis kornyeken setaltam, ahol egy darab kulfoldivel sem talalkoztam es nem tudtak? nem akartak? feltek? megmondani, merre van Cholon, azaz a kinai negyed. Meg kb. 5 helyre kellett bemennem, hogy megertsek, hogy szeretnek inni egy teat. Viszont az is teny, hog a helyi BKV nagyon olcso es legkondis, nagyon kenyelmes buszokkal szallitja az utasokat, legalabbis az 1. jarat ilyen.Nagyon ellentmondasos orszag ez -persze melyik nem az?- de nem erzem azt, hogy -Szurjavarman nevu olvasomat idezve- rovid idon belul Europa taknyan-csuszik-maszik majd, hogy Vietnam szobaalljon vele. A napi kulturalis szint nagyon alacsony, a hagyomanyok egyre halvanyodnak, nincs mibe kapaszkodniuk, hacsak a penzbe nem. Egyszerre elnek a hosi multban -nincs nap, hogy a TV-ben ne latnek valamilyen dokumentumfilmet a haborukrol- es valami meghatarozhatatlan jelenben. A jovojukrol szerintem fogalmuk sincs, de lathatolag nem is erdekli oket tulsagosan. Mennek elore, nagyon gyorsan -ez az utcai forgalmon is latszik- de hogy hova erkeznek...

2 megjegyzés:

  1. A "Nagy Piac" (vagyis a "Cho Lon") kifejezés "magyaros" kiejtése igen durva szóvá torzul, ha gyönyörű anyanyelvünkön ejted ki (a második szó a női nemiszerv legdurvább változataként "hallható").

    Nem tudom fogalmaztam-e épp ilyen "durván", ám indulataimat ismerve az érintett kérdésben - könnyen elképzelhető.

    Amit leírsz, s amit tapasztalsz, alig egy nemzedéknyi idővel az amerikai háború befejezése utáni állapot. Magyar "időszámítás" szerint 1980-at "írnak".

    1975-ben 49, ma 86 millióan vannak (+37 millió ember!). Akkor 230, ma 2800$ az egy főre jutó GDP, akkor a világ 10 legszegényebb, ma a "közepesen fejlett" országok közé tartoznak. Akkor éhínség volt, 800 ezer ember csónakokon menekült az országból, most 14 ezer diák oktatását finanszírozza az állam BÁRHOL, ahonnan hazahozhatnak hasznosítható tudást (Harvard, Oxford és Sorbonne benne van).

    Nem is tudom mit írjak még, hogy belásd: jobban "tudják", hogy merre tartanak, mint mi az elmúlt 200 évben bármikor. Amúgy kő kemény ázsiai demokratúra: vö: Szingapúr, ahogyan leírtad. Mert hogy TUDJÁK hová akarnak eljutni.

    Szűk értelemben sem félteném a kultúrájukat. Olvasd el egyik tanítványom cikkét egy kortárs vietnami filmről: Bùi Thạc Chuyên: Vergődés című alkotásáról itt: http://prae.hu/prae/articles.php?aid=2458 Miri cikkének címe: "Életútkeresés és sexualitás". Mi kell még ahhoz, hogy te is meglásd, hogy "hová érkeznek"? Szerintem nem oda, ahová mi.

    A buddhizmus ismét "államvallás", a párttagok száma 2,4 millió, állandóan csökken (vagyis a lakosság alig kevesebb mint egy negyvened része)!

    Bocsi, :)))) :DDDD Szurjavarman

    VálaszTörlés
  2. Koszonom Tanar ur, nekem meg sokat kell utazgatnom, beszelgetnem es olvasnom ahhoz, hogy megertsem az alapveto tendenciakat...De az sem kizart, hogy Te vagy kisse elfogult...

    VálaszTörlés